Skåne-skvättan

I halmstad kan man se många olika djur. En ganska vanlig syn på stan är den dryga skåne-skvättan, även kallad skåning.
Skåningen kommer ursprungligen från sverige, men har under dom senaste åren präglats mer och mer av sitt avlägsna område till söder. Där har skåningen utvecklats utan påverkan av andra svenskar men har genomgått vissa förändringar på grund av de nära besläktade danskarna.
En skåning känns igen på tre olika attribut.
Den första är att dom vägrar inse fakta. En skåning kan helt enkelt inte acceptera när en annan person konstaterar något. Exempel: "Jag lägger straffen..." och skåningen reagerar helt enkelt med att själv ta straffen.
Det andra är att skåningar oftast klär sig enligt tidigare stilar. Exempel: Du står på stan och tittar dig runt, du ser olika människor. Leta upp den personen med den äldsta "stilen" på kläder och du har hittat din skåning.
Det sista kännetäcknet på skåningen är självklart det karakteristiska lockropet. Skåningen hörs lätt i folkvimlet på gatorna. Man kan därför lätt undvika dom genom att lyssna efter deras röster mellan husväggarna. Men man får vara försiktig. Man vill inte smyga omkring för en skåning kan reagera väldigt häftigt om den blir skrämd då den inte befinner sig i sin naturliga miljö. I en stad som Halmstad så reagerar skåningen gärna med att skrämt skutta upp och ner och kasta allt som inte sitter löst omkring sig samtidigt som den skriker: "......". Vi vet faktiskt inte vad den skriker men ljudet kan liknas vid "Taz" från looney toons.
Skåningen anses dryg och extremt driven av primitiva lustar. Därav att den kallas skvättan. Detta är det dock inte många som vet eftersom skåningen oftast befinner sig ensam i sitt hem när den gör "det där vackra".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0